A-Z Ingredienser

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z

Acacia Senegal Gum

Acacia Senegal Gum, gummi arabicum – Afrika

Gummi arabicum, som tillverkas av mjölksaft från Acacia senegal, används i kosmetika som förtjockningsmedel, dvs. för att göra konsistensen fylligare.

 

Benzoic Acid

Benzoic Acid, bensoesyra – Tyskland

Bensoesyra förekommer naturligt i bär, såsom lingon, tranbär och hjortron. Oftast tillverkas den kemiskt, varvid den klassificeras som ett naturidentiskt ämne. Bensoesyra används i livsmedel och kosmetika som ett ämne som förbättrar produktens hållbarhet.

 

Benzyl Alcohol

Benzyl Alcohol, bensylalkohol – Tyskland

Bensylalkohol är en aromatisk alkohol som förekommer naturligt i en del växter, såsom jasmin och ylang ylang. Oftast tillverkas den kemiskt, varvid den klassificeras som ett naturidentiskt ämne. Bensylakohol används i kosmetika som en ingrediens som förbättrar produktens hållbarhet.

 

Betaine

Betaine, betain – Finland

Betain tillverkas av sockerbeta som en biprodukt från sockerproduktionen. Betain är en humektant som återfuktar huden. Dessutom stärker den hudens skyddsbarriär genom att stärka täta fogar samt lugnar ner huden.

 

Bisabolol

Bisabolol, alfa-bisabolol – Brasilien

Bisabolol lugnar mycket effektivt ner irriterad hud samt hud med röda utslag eller eksem, verkar som en antioxidant och dämpar melaninsyntes, dvs. pigmentering i huden, genom att förebygga produktionen av hormoner som stimulerar melanocyter: tack vare detta förebygger den uppkomsten av pigmentfläckar och bleker fläckar som redan uppstått.

Det alfa-bisabolol som Djusie använder tillverkas till 100 procent av olja från candeiaträdet. Det har synergieffekter med açaibärolja, särskilt vid behandling av pigmentfläckar genom att dämpa melaninsyntes. Det har konstaterats att föreningen förebygger uppkomsten av pigmentfläckar och gör hudtonen klarare mer effektivt och långvarigt än kojicsyra och arbutin, utan att huden blir överkänslig.

 

Centella Asiatica Leaf Extract

Centella Asiatica Leaf Extract, gotu kola eller sallatsspikblad – Madagaskar

Gotu kola är en medicinalväxt som använts i tusentals år i ayurveda och kinesisk medicin och som på grund av sina vårdande egenskaper ofta används i hudvård. Gotu kola innehåller rikligt med bioaktiva beståndsdelar såsom tripertener, asiaticoside, asiatic acid, madecassoside och madecassic acid som förbättrar kollagenbildning, särskilt kollagen typ I och III, de vanligaste kollagentyperna i dermis.

Det gotu kola-extrakt som Djusie använder är till 100 procent växtextrakt utan lösningsmedel. Extraktet har konstaterats skydda huden mot UV-strålningens skadliga effekter och glykation, förebygga inflammationer, förbättra kollagensyntes, göra huden fastare och starkare och öka hudens elasticitet.

 

 

Chaenomeles Japonica Seed Oil

Chaenomeles Japonica Seed Oil, olja från rosenkvittenkärnor – Polen

Rosenkvitten är en låg buskväxt som tillhör rosensläktet och har vackra orangeröda blommor på sommaren och senare på hösten gula, knöliga frukter med som doftar citrus. Djusie använder olja som kallpressas från rosenkvittenkärnor. Oljans söta doft påminner om marsipan. Olja från rosenkvittenkärnor innehåller rikligt med omega-6-fettsyra, dvs. linolsyra (över 50 procent av andelen fettsyror), omega-9-fettsyra, dvs. oleinsyra (cirka 34 procent), samt palmitinsyra (cirka 9 procent). Förutom fettsyror innehåller olja från rosenkvittenkärnor E-vitamin och karotenoider. 

Olja från rosenkvittenkärnor lugnar ner inflammationer, stärker hudens skyddsbarriär, balanserar hudens talgutsöndring, jämnar ut fina linjer, gör hudtonen klarare och skyddar huden mot cellskador som orsakas av UV-strålning och yttre stressfaktorer.

 

Citrus Aurantifolia Peel Oil

Citrus Aurantifolia Peel Oil, eterisk olja från lime – Mexiko

Eterisk olja från lime har utmärkta detox-egenskaper. Den hjälper till att ta bort vätskesvullnad, balanserar hudens talgutsöndring och gör huden klarare.

I fråga om aromaterapeutiska effekter är lime uppiggande samt lindrar utmattning, ångest och stress. Den hjälper också till att slappna av och stöder därmed kreativitet och koncentration.

 

 

Citrus Aurantium Bergamia Peel Oil

Citrus Aurantium Bergamia Peel Oil, eterisk olja från bergamott – Italien

Eterisk olja från bergamott är antibakteriell, antiinflammatorisk och antioxidativ. Den balanserar hudens talgutsöndring, förebygger igentäppta porer, gör huden fastare, lugnar ner klåda och irritation, förnyar huden och gör hudtonen klarare och jämnare. Bergamott lämpar sig utmärkt för behandling av blandhy, akne, orenheter, tecken på åldrande, ärr och pigmentfläckar.

I fråga om aromaterapeutiska effekter är bergamott upplyftande och balanserande, och den lindrar stress samt lugnar ner.

Den eteriska olja från bergamott som Djusie använder innehåller inga furanokumariner, vilket betyder att den inte innehåller bergapten som klassificeras som ett fotosensitivt ämne. Den eteriska oljan tillverkas genom pressning av bergamottskal, varefter oljan destilleras för att avlägsna furanokumariner.

 

Citrus Nobilis Peel Oil

Citrus Nobilis Peel Oil, eterisk olja från grön mandarin – Italien, ekologisk

Eterisk olja från mandarin är antiseptisk, antioxidativ, antiinflammatorisk och har detox-effekter. Den förnyar huden och gör den klarare, behandlar pigmentfläckar, ärr, akneärr, orenheter och tecken på åldrande samt gör slapp hud fastare. Dessutom förbättrar den mikrocirkulationen och lymfacirkulationen, vilket gör huden klar och ger den lyster.

De aromaterapeutiska effekterna av grön mandarin är lugnande, men samtidigt upplyftande. Grön mandarin skiljer sig från vanlig mandarin i det att oljan pressas ur frukter som ännu inte är helt mogna.

 

 

Citrus Paradisi Peel Oil

Citrus Paradisi Peel Oil, eterisk olja från grape – USA

Eterisk olja från grape har detoxande och sammandragande effekter och är antiseptisk. Den förbättrar ämnesomsättningen, tar bort vätskesvullnad och stimulerar mikrocirkulationen. Eterisk olja från grape är utmärkt vid behandling av fet hud med stora porer och akne. Den förebygger igentäppta porer, balanserar talgutsöndringen och gör stora porer fastare.

I fråga om aromaterapeutiska egenskaper är grape energigivande och upplyftande.

 

 

Dehydroacetic Acid

Dehydroacetic Acid, dehydroättiksyra – Tyskland

Dehydroättiksyra är ett syntetiskt, milt och hudvänligt konserveringsmedel som är tillåtet i certifierad naturkosmetika. Den förhindrar tillväxten av svampar och mikrober i produkter.

 

Euterpe Oleracea Fruit Oil

Euterpe Oleracea Fruit Oil, açaibärolja – Brasilien

Açaíbärolja innehåller rikligt med omega-9-syra, dvs. oleinsyra (35–55 %) och omega-6-syra, dvs. linolsyra (10–20 %). Dessutom innehåller oljan rikligt med antioxidanter och E-vitamin. Açaíbärolja motverkar melaninsyntes, dvs. begränsar aktiviteten hos tyrosinasenzym som påverkar pigmentering i huden, gör hudtonen klarare, balanserar hudens talgutsöndring, förbättrar hudens elasticitet, lugnar ner inflammationer samt skyddar huden mot cellskador som orsakas av fria radikaler. Açaíbärolja lämpar sig för behandling av tecken på åldrande, torr hy, ärr och pigmentfläckar samt atopi och rosacea.

Den açaíbärolja som Djusie använder har synergieffekter med alfa-bisabolol, särskilt vid behandling av pigmentfläckar genom att dämpa melaninsyntes. Det har konstaterats att föreningen förebygger uppkomsten av pigmentfläckar och gör hudtonen klarare mer effektivt och långvarigt än kojicsyra och arbutin, utan att huden blir överkänslig.

 

Ganoderma Lucidum Stem Extract

Ganoderma Lucidum Stem Extract, extrakt av lackticka eller reishi – Finland, ekologisk

Reishi, eller lackticka, är en adaptogen svamp som har använts som medicinalväxt i tusentals år i kinesisk medicin. Den kallas ”odödlighetens svamp” och man anser att den medför lycka. Reishi innehåller ganodermanondiol, som dämpar den melaninsyntespåverkande aktiviteten hos tyrosinasenzym, samt återfuktande och lugnande betaglukan. Reishi lämpar sig för behandling av pigmentfläckar och ärr, känslig och torr hud, röda utslag samt tecken på åldrande.

Den största delen av världens adaptogena svampextrakt tillverkas av sporer och mycel, inte av svampens egentliga fruktkropp. Djusie är den första och enda kosmetikaserie i världen som använder finländskt ekologiskt odlat extrakt av lackticka med mycket hög kvalitet. Det utvinns till 100 procent ur svampens fruktkropp i stället för ur sporer och mycel. Svampens aktiva substanser, såsom betaglukan och tripertener, finns i fruktkroppen. Producenten av Djusies extrakt av lackticka har specialiserat sig på odling, extraktion och forskning av adaptogena svampar.

 

Gluconolactone

Gluconolactone, glukonolakton – Italien

Glukonolakton är en polyhydroxisyra, eller PHA-syra. I fråga om sina effekter påminner den om alfahydroxisyra eller AHA-syra, men eftersom den har större molekyler absorberas den inte lika djupt i huden som glykolsyra som används allra mest av AHA-syror. Därför irriterar den inte huden lika lätt. Glukonolakton tar bort döda hudceller, dvs. exfolierar huden, återfuktar den mycket effektivt, jämnar ut fina linjer, gör huden slätare och stärker hudens skyddsbarriär. Dessutom har den antioxidativa egenskaper och skyddar därmed huden mot fria radikaler. Vid långvarig användning är glukonolakton en idealisk råvara för åldrande hud, eftersom den stärker huden och slätar ut rynkor. Den kan också lämpa sig för känslig hud, och till och med hud med rosacea. Den glukonolakton som Djusie använder är till 100 procent växtbaserad.

 

Glycerin

Glycerin, glycerin – ekologisk

Det glycerin som Djusie använder är en humektant som tillverkas av vegetabiliska oljor palmoljefri, dvs. ett ämne som återfuktar och skyddar huden samt hjälper den att bibehålla sin elasticitet.

 

Helianthus Annuus Seed Oil

Helianthus Annuus Seed Oil, solrosfröolja – Frankrike, ekologisk

Solrosfröolja innehåller rikligt med omega-6- och omega-9-fettsyror samt E-vitamin och betakaroten. Den stärker hudens skyddsbarriär, lugnar ner inflammationer, balanserar talgutsöndringen, jämnar ut och mjukar upp linjer och sträv hud samt skyddar huden mot fria radikaler.

 

Helicrysum Italicum Flower Oil

Helicrysum Italicum Flower Oil, eterisk olja från curryeternell eller immortelle – Korsika

Curryeternell eller immortelle kallas även ”everlasting”, vilket syftar på att växten kan klara sig upp till flera månader utan vatten. Curryeternell har strålande hudvårdsegenskaper. Den har förnyande, antiseptiska och antiinflammatoriska effekter som hjälper oss att behandla ärr och hudskador. Curryeternell passar särskilt bra för att behandla akne, ärr, eksem, irriterad hud, orenheter, rosacea och tecken på åldrande.

Curryeternell har en mild och elegant doft. Trots den milda doften är emellertid de aromaterapeutiska effekterna betydande. Curryeternell minskar stress, frigör spänningar, uppmuntrar och ger livskraft.

 

Jasminum Grandiflorum Flower Extract

Jasminum Grandiflorum Flower Extract, Jasminum grandiflorum, jasminens eteriska olja – Egypten, ekologisk

Jasminens eteriska olja gör huden fastare och lugnare samt är antioxidativ. Den förbättrar hudens elasticitet, lugnar ner känslig hud samt läker ärr, pigmentfläckar och förebygger tecken på åldrande. Jasmin lämpar sig utmärkt för att behandla alla hudtyper.

Växten, som har en berusande doft, har otaliga aromaterapeutiska effekter. Den uppmuntrar, är avslappnande, minskar stress, frigör spänningar och balanserar hormonaktiviteten.

Kronbladen på jasmin tål inte upphettning vid ångdestillation och därför extraheras kronbladen med hjälp av ett lösningsmedel. Därefter destilleras lösningsmedlet i låg temperatur, varefter det rena blomextraktet återstår.

 

Pelargonium Graveolens Flower Oil

Pelargonium Graveolens Flower Oil, eterisk olja från rosengeranium – Egypten

Rosengeranium (mer känt som geranium) är i fråga om hudvårdseffekter en av de bästa eteriska oljorna. Den balanserar hudens talgutsöndring, gör huden fastare och klarare, stimulerar hud som blivit utsatt för yttre stressfaktorer samt behandlar rynkor, ärr och orenheter. Tack vare sina antiseptiska och antiinflammatoriska effekter lämpar sig geranium utmärkt för behandling av akne och orenheter, och dessutom lugnar den ner irriterad och inflammerad hud samt hud med röda utslag.

De aromaterapeutiska effekterna är balanserande: geranium uppmuntrar, men lugnar även ner. Dessutom minskar den oro och ångest samt balanserar hormonaktiviteten.

 

Polyglyceryl-4 Oleate

Polyglyceryl-4 Oleate – Schweiz

Polyglyceryl-4 Oleate är en emulgator som tillverkas av solrosfröolja och växtbaserat glycerin. Det är ett ytaktivt ämne som är tillåtet i certifierad naturkosmetika. Den kan användas i olika emulsioner som emulgator som används för att få vatten och olja att lösa sig i varandra. Dessutom verkar den till exempel i rengöringsolja som emulgeringsmedel som gör det lättare att skölja bort rengöringsoljan från huden med vatten.

 

Rosa Canina Seed Extract

Rosa Canina Seed Extract, nyponrosfröolja – Argentina, ekologisk

Nyponrosfröolja innehåller rikligt med omega-3-, -6- och -9-fettsyror samt betakaroten, lykopen och även lite trans-retioninsyra. Nyponrosfröolja passar alla hudtyper, men är särskilt bra bland annat mot matt hud, behandling av ålderstecken, akneärr, pigmentfläckar och rosacea. Den nyponrosfröolja som Djusie använder tillverkas genom koldioxiddestillation. Koldioxiddestillation bevarar allra bäst nyponrosfrönas dyrbara aktiva komponenter och gör därmed hudvården ännu effektivare.

Rosmarinus Officinalis Leaf Extract

Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, rosmarinbladsextrakt – Tyskland

Rosmarinbladsextrakt har antibakteriella och antioxidativa egenskaper. I naturkosmetika används det som ett ämne som förbättrar produktens hållbarhet, men dess goda egenskaper påverkar även huden. Rosmarinbladsextrakt skyddar huden mot fria radikaler och förebygger orenheter.

 

Squalane

Squalane, skvalan – Frankrike/Italien

Skvalen, som är besläktat med skvalan, finns naturligt i hudtalg, dvs. sebum. Skvalan i Djusies produkter tillverkas som en biprodukt från pressning av olivolja. Tack vare liknande skvalen i sebum absorberas skvalan mycket bra av huden. Konsistensen är tunn, känslan mot huden är silkesmjuk och den täpper inte igen huden. Skvalan har antioxidativa egenskaper som förebygger oxidation av hudens eget sebum och förebygger därmed orenheter och igentäppta porer. Dessutom balanserar den hudens talgutsöndring, främjar förnyelse av celler, förebygger och bleker ärr och pigmentfläckar på huden samt skyddar huden mot UV-strålningens skadliga effekter. Skvalan lämpar sig utmärkt för alla hudtyper.

Tocopherol

Tocopherol, E-vitamin – Tyskland

E-vitamin är ett starkt antioxidativt ämne. Det används ofta i oljebaserade produkter såsom ansiktsoljor för att förebygga oxidation av växtoljor, varvid oljorna bättre bibehåller sina vårdande egenskaper. Dessutom är E-vitamin effektivt i hudvård. Det skyddar huden mot skadliga effekter från fria radikaler och UV-strålningen, förebygger uppkomsten av pigmentfläckar, lugnar ner rodnad, förebygger inflammationer, förbättrar cellernas syreupptagning och förnyelse samt gör huden fastare. Den E-vitamin som Djusie använder är helt naturlig och tillverkas av växtoljor.

 

Vaccinum Vitis-Idaea Seed Oil

Vaccinum Vitis-Idaea Seed Oil, lingonfröolja – Finland/Sverige, vild

Lingonfröolja innehåller rikligt med omega-3- och 6-fettsyror, mineraler och E-vitamin. Den mjukar effektivt upp torr och sträv hud, jämnar ut fina linjer, förbättrar hudens elasticitet, skyddar huden mot fria radikaler och skador som UV-strålning orsakar samt förebygger uppkomsten av pigmentfläckar. Den lingonfröolja som Djusie använder tillverkas genom koldioxiddestillation, vilket allra effektivast bevarar frönas vårdande komponenter.

 

Vinegar

Vinegar, äppelcidervinäger – Spanien

Äppelcidervinäger som tillverkas genom fermentering är ett verkligt mirakelmedel i hudvård. Den innehåller citron- och äppelsyra som tillhör AHA-syror, aminosyror, oligosackarider, monosackarider, C-vitamin och kalium. Den balanserar hudens PH-värde och bakteriestam, återfuktar och mjukar effektivt upp huden, avlägsnar döda hudceller, förbättrar hudens elasticitet samt skyddar huden mot fria radikaler. Tack vare fermenteringen bryts ingredienserna i äppelcidervinägern ner till en lätt absorberbar form. Äppelcidervinäger lämpar sig för matt, torr och igentäppt hud, pigmentfläckar samt behandling av åldrande hud och obalans i huden.

 

Vitis Vinifera Seed Oil

Vitis Vinifera Seed Oil, vindruvsfröolja – EU, ekologisk

Den vindruvsfröolja som Djusie använder är en biprodukt från vin- och juiceindustrin. Vindruvsfröolja innehåller rikligt med E-vitamin, antioxidanter och omega-6-syra, dvs. linolsyra. Den förbättrar hudens elasticitet, gör hudtonen klarare, behandlar ärr och pigmentfläckar och förebygger uppkomsten av sådana, skyddar huden mot skador som orsakas av UV-strålning och fria radikaler samt gör huden fastare. Vindruvsfröolja täpper inte igen huden och den passar alla hudtyper.

 

Xanthan Gum

Xanthan Gum, xantangummi – Afrika

Xantangummi är ett medel som tillverkas av naturliga mikroorganismer och som används i kosmetika för att ge emulsioner tjockare konsistens, justera produktens viskositet och för att bilda gel.

 

Xylitol

Xylitol – Frankrike

Xylitol är ett medel som tillverkas av glukos och som återfuktar huden, dvs. en humektant. Det stärker hudens skyddsbarriär och förbättrar uppkomsten av ceramider som skyddar huden. Xylitol har också antimikrobiella egenskaper.