image-1984

Ihonhoito talvella

 

 

 

Ihon kosteuspitoisuus on tasapainossa, kun iho saa riittävästi kosteutta sen alemmista kerroksista ja pystyy suojautumaan kosteudenhaihtumiselta. Iho on tällöin pehmeä, sileä ja kimmoisa. Pakkanen, kylmä tuuli, voimakkaat lämpötilojen vaihtelut, kuiva ilma sekä ilmastoidut sisätilat haastavat ihon kuntoa talvikuukausina, sillä ne lisäävät kosteudenhaihtumista iholta, jonka vuoksi ihon pinta kuivuu. Ihoa kiristää, se voi hilseillä, punoittaa ja herkistyä.

 

Ihon suojabarriääri

 

Ihon suojabarriäärin tehtävä on suojata ihoa kosteuden haihtumiselta ja muodostaa läpäisyeste haitallisia aineita vastaan. Suojabarriäärin muodostavat ihon sarveiskerroksen solut, niiden välissä olevat rasva-aineet sekä ihon pinnalla oleva, hapan hydrolipidikalvo, joka sisältää vesiliukoisia aineita ihon luonnollisesta kosteustekijästä (Natural Moisturizing Factor, NMF) ja hiestä, sekä rasvaliukoisia osia, jotka ovat peräisin ihotalista ja sarveistumisprosessissa syntyneiden rasva-aineiden jäännöksistä. NMF osallistuu ihon kosteuspitoisuuden säätelyyn, jonka vuoksi sillä on tärkeä merkitys ihon kunnolle ja joustavuudelle. Myös hydrolipidikalvo tuo iholle suojaa kosteudenhaihtumiselta.

Sarveissolukerroksen solujen välissä olevat rasva-aineet ja NMF muodostuvat ihon sarveistumisprosessissa. Tämän vuoksi ihonhoidossa on tärkeää tukea ihon uusiutumista, koska se vaikuttaa ihon suojabarriääriin ja sen toimintaan. Suojabarriäärin vaurioittuminen tekee ihosta alttiin epätasapainotiloille, kuten ihon kuivumiselle, punoitukselle, herkkyydelle, atopialle, ihottumille ja tulehdusreaktioille.

Yksi merkittävimmistä seikoista ihon suojabarriäärille on hydrolipidikalvon hapan pH. Terveen ihon pH on välillä 3.8-5.8. Happamuus on avaintekijä suojabarriäärin tasapainolle, sarveiskerroksen eheydelle ja ihon mikrobiomille. Sarveistumisprosessin entsyymitoiminta edellyttää hapanta pH:ta ja mikäli se nousee liian korkeaksi, suojaavien rasva-aineiden tuotanto heikentyy. Lisäksi hapan pH on tärkeä sarveiskerroksen joustavuudelle ja kuolleiden ihosolujen normaalille hilseilylle pois ihon pinnalta. Haitalliset bakteerit pääsevät puolestaan lisääntymään kohonneessa pH:ssa, jolloin iholle voi puhjeta esim. atopia, akne tai rosacea.

 

Vinkit ihonhoitoon talvella

 

Jotta ihon suojabarriääri toimisi optimaalisesti myös talvella ja iho pysyisi hyvässä kunnossa ja joustavana, ihonhoidossa tulee tukea hapanta pH:ta, sarveistumisprosessin toimintaa sekä hoitaa ihoa tuotteilla, jotka eivät vaurioita suojabarriääriä. Se onnistuu näillä vinkeillä:

 

1. Puhdista iho hellävaraisella puhdistusaineella

 

Ihon suojabarriäärin tukeminen alkaa puhdistusaineen valinnalla. Älä pese ihoa saippualla tai voimakkaasti vaahtoavalla puhdistusgeelillä tai -vaahdolla. Paras vaihtoehto puhdistamiseen on puhdistusöljy tai hellävarainen puhdistusmaito tai -voide. Puhdistusöljy puhdistaa tehokkaasti vedenkestävän meikin, aurinkosuojan ja päivän aikana iholle kertyneen lian. Laadukas puhdistusöljy sisältää myös sopivan määrän emulgoivaa ainetta, jonka ansiosta puhdistusöljy on helppo huuhtoa vedellä pois. Puhdistuksen jälkeen ihon kuuluu tuntua pehmeältä, ei kiristävältä. Puhdistusöljyn käyttöön kannattaa yhdistää parin minuutin kasvohieronta aamuin illoin, sillä ihon ylin kerros saa pääasiassa kosteuden ja ravinteet alemmista kerroksista. Hieronta vilkastuttaa mikroverenkiertoa ja vapauttaa jännityksiä sidekudoksista, jolloin ihon aineenvaihdunta ja uusiutuminen tehostuvat. Djusien Liquid Silk puhdistusöljy puhdistaa ihon lempeän tehokkaasti, huuhtoutuu vaivattomasti vedellä ja pitää ihon suojabarriäärin tasapainossa.

 

2. Ylläpidä hapanta pH:ta

 

Puhdistusöljy ei häiritse ihon pH:ta, mutta ihon sarveistumisprosessin toimintaa ja tasapainoista mikrobiomia kannattaa silti tukea päivittäisellä annoksella hoitonestettä, joka on pH:ltaan hapan ja sisältää miedon pitoisuuden hedelmähappoja tai polyhydroksihappoja. Tämä tukee ihoa suojaavien rasva-aineiden, erityisesti keramidien tuotantoa. Mieto pitoisuus happoja pitää ihon sarveiskerroksen eheänä ja ylläpitää normaalia kuolleiden ihosolujen hilseilyä ihon pinnalta. Kun iholle käyttää päivittäin matalan pitoisuuden happoja, ei ihoa tarvitse yleensä kuoria voimakkaammilla kuorinta-aineilla lainkaan. Tämä on huomattavasti lempeämpi ja ihon suojabarriäärille ystävällisempi tapa ylläpitää ihon kuntoa, kuin voimakkaat kuorinnat. Djusien Acid Bloom hoitonesteen pH on n. 3.5 ja se sisältää happoja yhteensä 4,2 %, jotka ovat peräisin fermentoimalla valmistetusta omenasiiderietikasta ja polyhydroksihappoihin kuuluvasta glukonolaktonista. Näin matala happopitoisuus toimii myös kosteuttavana humektanttina iholle.

 

3. Lisää hoitonestekerroksia

 

Talven sääolosuhteet lisäävät kosteudenhaihtumista iholta, jolloin ihoa kiristää. Ratkaisu ei ole tarttua pelkästään tuhdimpaan rasvapurkkiin tai ihoöljyyn, vaan lisätä ensin kosteuttavia kerroksia iholle laadukkaalla hoitoneesteellä. Pelkät kasvosuihkeet eivät välttämättä riitä korjaamaan tilannetta, vaan hoitonesteen tulisi sisältää kosteutta sitovia humektantteja ja mieto pitoisuus sarveistumisprosessia ylläpitäviä happoja. Hoitonestekerroksia kannattaa levittää iholle useita, jos iho on kiristävä. Kerroksia voi huoletta imeyttää iholle kolmesta viiteen, kunnes iho tuntuu pehmittyvän. Älä levitä hoitonestettä pumpulilla, vaan käytä levittämiseen käsiä. Näin tuotetta ei mene hukkaan ja saat sen imeytettyä iholle poispyyhkimisen sijasta. Djusien Acid Bloom hoitoneste on tuhdisti kosteuttava sisältämiensä humektanttien, betaiinin ja xylitolin, sekä miedon happopitoisuuden ansiosta – pelastus kiristävälle ja samealle iholle mihin vuodenaikaan tahansa.

 

4. Ota käyttöön skvalaania sisältävä kasvoöljy

 

Kasvoöljy tuo talvi-ihon hoitoon viimeisen, mutta ei vähäisimmän silauksen. Kun iho on ensin saanut riittävästi kosteutta, on tärkeää saada kosteus pysymään ihossa. Tässä astuvat mukaan öljyt, joiden valinnassa laatu on tärkeää. Öljyt ehkäisevät kosteudenhaihtumista iholta ja kun valitset laadukkaan, kylmäpuristettuja kasviöljyjä sisältävän tuotteen, niiden sisältämät omega-rasvahapot auttavat vahvistamaan solujen välistä rasva-ainetta. Lisäksi öljyt pitävät ihon pehmeänä, sileänä ja joustavana. Erityisesti skvalaania sisältävät kasvoöljyt ovat tehokkaita, sillä skvalaani imeytyy ihoon hyvin ja vahvistaa suojabarriääriä. Lisäksi se ehkäisee ihotalia hapettumasta ja hyvin myös iholle, jolla esiintyy tukkeumia ja näppyjä. Skvalaani on sukua ihotalin luonnostaan sisältämälle skvaleenille ja sitä saadaan mm. oliiviöljyn tuotannon sivuvirtaraaka-aineena. Djusien Fruit Glaze kasvoöljy on skvalaanipohjainen ja lisäksi se sisältää korkealaatuista kylmäpuristettua viinirypäleensiemenöljyä, ruusunmarjansiemenöljyä ja puolukansiemenöljyä. Fruit Glaze ravitsee, uudistaa ja suojaa ihoa sekä tuo iholle kuulaan hehkun.

 

LIITY POSTITUSLISTALLEMME

 

OLE ENSIMMÄISTEN JOUKOSSA

Liittymällä postituslistallemme saat viimeisimmät uutiset ja mehukkaimmat tarjoukset suoraan sähköpostiisi.